DIY: Luonnollinen muovailuvaha

Muovailuvahaa kuluu lapsiperheissä usein ihan kiitettävästi. Ne sössätään aina sellaiseksi ruskeaksi klöntiksi, jossa (meillä ainakin) on mukana parhaillaan kasa koirankarvoja. Yyh.. Kismittää sitten ostella aina uutta ja uutta ja.. Mutta hei, ei tarvitse! Muovailuvahan voi tehdä simppelisti ja todella edullisesti myös itse.

Taikataikina on jo useimmille tuttu, eikä se oikeastaan poikkea muovailuvahasta mitenkään.

DIY muovailuvaha ohje

 • 5 dl jauhoja
 • 5 dl vettä
 • 2 dl suolaa
 • 2 rkl öljyä

Vapaaehtoiset lisät:

 • 2 rkl sitruunahappoa
 • 2 rkl viinikiveä
 • väriainetta
 • eteeristä öljyä

Kiehauta vesi. Sekoita kuivat aineet keskenää, lisää vesi ja öljy. Jos massa tuntuu liian murenevalta, lisää vettä ja jos liian löysältä, lisää jauhoja. Kannattaa kuitenkin jättää taikina vähän ”liian löysäksi”, koska se kuivahtaa leikkiessä kyllä lisää.

Säilytä muovailuvaha ilmatiiviissä rasiassa.

Öljy voi oikeastaan olla mitä tahansa öljyä, lusikoitava kookosöljy on ehkä eniten omaan mieleeni, mutta perus rypsiöljy pelittää ihan yhtä hyvin.

Gluteeniton muovailuvaha

Jos muovailuvahasta haluaa gluteenitonta niin sehän onnistuu yhtä helposti kuin kokkailuissa ylipäätään vehnäjauhon korvaaminen, esim. puolet riisijauhoa, puolet perunajauhoa. Meidän kaapista kaivettu kaurajauho oli niin karkeaa, että muovailuvaha jäi rakeiseksi, mutta sekin on vain pieni kosmeettinen haitta. Jos muovailuvahaa tekee lahjaksi on toki syytä ottaa mahdolliset allergiat huomioon (keliakian lisäksi eri viljoista voi olla kosketusallergia).

Lisukkeet

Sitruunahappo parantaa muovailuvahan säilyvyyttä, ja viinikivi tekee koostumuksesta pehmeämmän ja vähemmän murenevan. Pakollisia ne eivät missään nimessä ole! 

Värjäys

Muovailuvaha voidaan värjätä oikeastaan millä tahansa. Kuvassa vasemmalta oikealle värjäykseen on käytetty: puolukkaa, mustikkaa, kaakaota, mica-väriä ja kolme viimeisintä nestemäistä elintarvikeväriä. Mikään näistä ei muovailtaessa tartuttanut väriä käsiin.

Mustikasta ja puolukasta tulee kauniit sävyt (sekoita veden sekaan, siivilöi) ja esim. kaakaosta saa vaikka beigeä (ja koska muovailuvaha myös tuoksuu kaakaolta, muodustui tästä meidän lapsen suosikki). Kesällä luonnostahan voi keräillä vaikka mitä, yhtenä tekonumerona, ja kokeilla mitä väriä niistä saa aikaiseksi. Värjäys onnistuu myös tietysti elintarvikevärillä, jota saa marketeista. Sekä mica-väreillä, joita taas myydään luonnonkosmetiikan tarvikkeita myyvissä verkkokaupoissa.

Eteerinen öljy

On toki ihan hauska ajatus, että keltainen muovailuvaha tuoksuu sitruunalta, punainen vaikka ruusulta ja sininen eukalyptukselta, mutta meneehän se vähän hifistelyn puolelle. Eteerisiä öljyjä käyttäyessä pitää muistaa, että käyttää niitä hyvin kohtuudella etenkin lapsille tulevissa tuotteissa, tippa-pari. On esimerkiksi monia eteerisiä öljyjä joita ei suositella raskaana oleville jne. eli kannattaa ottaa selvää ennen käyttöä!

Edullinen itse tehty joululahja pikkulapselle

Luulen, että kuka tahansa pienen lapsen vanhempi olisi iloinen itsetehdystä, luonnollisesta muovailuvahasta. Koristele kauniita lasipurkkeja, joissa ihanan värikästä muovailuvahaa. Takuuhitti!

Varoitus koiranomistajille!

Suolataikina/taikataikina/muovailuvaha sisältää niin paljon suolaa, että taikina on koiralle vaarallista! Älä jätä muovailuvahaa tai siitä tehtyjä esineitä ahneen koiran ulottuville! Suolamyrkytyksen oireita ovat: heikotus, oksentelu, kouristukset, nopeutunut sydämen syke, neurologiset oireet, kooma ja kuolema.

UUTISKIRJE

Liity Untelin uutiskirjeen tilaajaksi ja saa tarjouksia & alennuksia & & kuule uutuuksista - ensimmäisenä!

Uutiskirje lähetetään n. 0-4 kertaa kuukaudessa ja listalta voi poistua koska tahansa!

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *