Onko soveliasta antaa käytetty lelu lahjaksi?
Kirpputorit ja kierrätyskeskukset hukkuvat puoli-ilmaisiin leluihin, Facebookin roskalavaryhmät, tutut ja torit suorastaan tyrkyttävät ilmaisia tai puoli-ilmaisia leluja. Voiko sellaisen antaa lahjaksi lapselle?
Jos ei tiedä lelun olevan käytetty, voiko sillä olla merkitystä? Voidaanko olettaa, että kierrätyslelu häiritsee vain siinä tapauksessa, että sen tietää olevan käytetty tai se näyttää käytetyltä. Onko uutuuden viehätys siis se kaunis, kiiltävä paketti?
Käytettyjen lahjojen suosio on viime vuosina kasvanut. Torin tutkimuksen mukaan 95% olisi valmis ottamaan käytetyn lahjan vastaan, mutta vain 50% on sellaisen saanut. Eli ehkä meidän pitäisi rohkeammin lähteä antamaan myös käytettyjä tavaroita lahjaksi. Jostain syystä käytettyjen lahjojen antaminen on kuitenkin vielä yhteiskunnassamme tabu, joka luultavasti perustuu ajatukseen, että uusi on hienompaa kuin vanha. Mutta onko uusi aina hienompaa kuin vanha?
Minkä hintainen lahja lapselle?
Läheisiä lukuun ottamatta normaalin lahjan arvo lapselle, myös kaverisynttäreillä, tuntuu pyörivän 5-25€ välillä. Totuushan se on, että kaupasta ei tunnu alle kympillä paljoa saavan tänä päivänä. Etenkään jos ei halua antaa Kiinanmuovia lahjaksi. Siinä kohdassa käytetty lahja voikin olla ihan pelastus niin kukkarolle kuin lahjan saajalle ja maapallollekin.
Mitä jos ostaa liian kalliin lahjan, ja toinen tuntee jäävänsä jotain velkaa (tai paremminkin lapsen vanhemmat). Koetaanko se pröystäilynä, ja oletetaan, että lahjan antaja odottaa omalle lapselleen saman arvoista lahjaa. Jääkö synttäreille osallistumatta, koska ajatellaan ettei ole varaa ostaa lahjaa sankarille? Se on varmasti surullisin ajatus enkä usko juuri kenenkään ajattelevan, että ”tyhjin käsin” saapuja saisi mielummin jäädä saapumatta. Myös lapsia on syytä muistuttaa, että juhlien päätarkoitus ei ole lahjojen saaminen.
Monet kokevat lahjan antamisen myös ahdistavana ja jännittävänä. Eikä sinällään ihme, lahjan mielletään kertovan lahjan antajan ja saajan välisestä suhteesta. Totta kai; ajatellaan, että läheinen kyllä tietää mistä sitä pitää ja mitä tarvitsee. Mutta mitä jos se meneekin ihan metsään? Mitä jos käytetty ei olekaan ok?
Jos lahja ei ole miellyttävä, sitten se ei vaan ole. Lapsi tulee opettaa hyvien käytöstapojen mukaisesti kiittämään lahjasta ja olemaan näyttämättä pettymystä. Varmasti meistä kaikki haluaisi antaa mieluisen lahjan, joskus se ei vaan onnistu. Ja olisi hyvä, että vallallaan olisikin ajatus, että lahjan saa kierrättää. Ilahduttamaan seuraavaa.
Ilmoitus jo kutsussa, että otetaan mielellään vastaan myös kierrätettyä
Ihmiset kuitenkin arastelevat vielä kovasti käytetyn tavaran antamista eteenpäin. Suotavaa ehkä olisikin jo juhlakutsussa ilmoittaa, että vastaanottaja ottaa mielellään vastaan myös kierrätettyjä tavaroita, jolloin lahjan antajan kynnys siihen voi laskea.
Vaikka marketit notkuvat leluista, loppujen lopuksi tietyn tuotemerkin valikoima kerrallaan ei välttämättä ole kovinkaan suuri, jolloin pahimmillaan sankari voi saada jopa useamman samanlaisen lahjan. Kierrättäessä leluja voi mukana tulla helmiä. Tai yhden uuden sijasta voi saada koko sarjan käytettyjä.
Mitä on helppo antaa käytettynä lahjaksi
Käytetyn lelun antamisen raja on varmasti siinä, että tuotteen kunto on hyvä, tai kuin uusi. Lahja ei saisi näyttää kulahtaneelta, suttuiselta saatika risalta.
Vaikein asia on se, että ihmiset näkevät tavaroiden kunnon erilaisina. Kuinka paljon kirpputoreilla onkin rikkinäistä ja likasta tavaraa, jotka hyvä jos koiran leluiksi kelpaisivat. Eikä varmasti kukaan ole tyytyväinen saadessaan lahjaksi suoraan sanottuna – roskaa. Nukke, jonka hiukset ovat yhtä takkukasaa ja pari sormea puuttuu, ei ole enää lahja. Jos sellaisen haluaa kierrättää, voi kysyä ottaako joku vastaan, mutta kyllä lahjapaketista pitää avautua jotain ilahduttavaa. Anna lahjaksi vain sellaista mitä olisit itsekin valmis ottamaan vastaan. Me kaikki hukumme nykyisin tavaraan, joten pelkkä tavaramäärän lisääminen ei ole suotavaa.
Jos lahjan saajan tietää olevan allerginen, eikä lahjaa voi pestä kunnolla, ei käytetyn tavaran antaminen lahjaksi ole välttämättä hyvä ajatus. Lahja kannattaa siistiä mahdollisimman hyvin, sekä tarkastaa kunto (esim. onko kaikki palapelin palat tallella). Kosmetiikkaa ei juuri voi kierrättää, -hygienia ja säilyvyyssyistä.
Mm helppo kierrättää:
– Schleich, LPS ja muut kestävät, pienet muovilelut
– Kirjat
– Erilaiset nukkejen, barbien, lollien tavarat ja vaatteet. Myös nuket jos hiukset eivät ole takussa
– Korut
– Legot
– Palapelit
(Tästä voidaan toki myös tehdä johtopäätöksiä mitä on helppo antaa uutena lahjaksi, eli kuluvia tuotteita, joissa ei samanlaiset tuotteet haittaa, kuten kosmetiikkaa ja askarteluvälineitä.)
Pitääkö kertoa, että lahja on käytetty
Koska lahjat on totuttu ostamaan uutena, käytetyn tavaran antamisen etiketti saattaa mietityttää monia. Pitääkö lahjan saajalle kertoa, että tavara on käytetty? Ehkä se on viisainta. Jos asia ei ilmene esim. itse askarrellusta paketista, voi mukaan sujauttaa lapun/kortin, tai vaikka ostaa Untelista heikkoliimaisen tarran, joka on helppo läntätä lahjaan kiinni kertomaan sen historian.
Vinkki LOL, Barbie, Monster High
Tuleeko käytetystä erityinen, jos se paketoidaan erityisesti? Aivan varmasti! Osta hyväkuntoinen nukke käytettynä, mutta paketoi se samaan tyyliin kuin ovat kaupassa. Leikkaa pahvilaatikon päällinen pois, koristele laatikko ja kirjota/tulosta nuken nimi pakkaukseen. Jos nukella on varusteita/lisävaatteita, paketoi ne pieniksi yllätyspakkauksiksi “spraisseiksi”.
-
Kierrätys on parhautta! – tarra0,40 € sis. alv
Varastossa
https://yle.fi/aihe/a/20-10003182