Lapsen ensikorvikset

Aika monelle meistä vanhemmista tulee vastaan tilanne jossa lapsi jossain välissä, yleensä jo ennen kouluikää, alkaa haaveilla korvakoruista. Eikä olekaan mitenkään tavatonta, että ensimmäiset korvakorut saadaankin nimenomaan ennen koulun alkua. Moni vanhempi painii samojen ajatuksien kanssa. Onko se ok? Mikä on paras ikä ottaa korvikset? Missä korvisreijät kannattaa käydä ottamassa? Millaiset ovat hyvät ensikorvikset?

Kun korvakoruista alkaa tulla puhetta…

Kun korvakoruista alkaa tulla puhe, ensin pitää tietysti olla varma, että lapsi korvikset haluaa. Vaikka korvikset ovat hyvin tavanomaiset, ovat ne silti reijät ihon läpi, joista jää ikuisesti jäljet näkyviin jos lapsi vanhempana ei korviksia sittenkään halua. Anna lapsen kokeilla ja saada tuntumaa tarra/klipsikorviksilla. Älä ota korvakoruja lapselle hetken mielijohteesta kauppareissulla. Korviksien suhteen pitää olla niin varma kuin on mahdollista.

Minkä ikäisenä ensikorvikset?

Mikä on oikea ikä ottaa korvikset? Ei sellaista ole. Joihinkin kulttuureihin kuuluu, että jo vauvojen korvia reijitetään, mutta Suomessa yleisintä on ottaa ensikorvikset kouluikäisenä. Osa lävistysliikkeistä voi edellyttää, että korvareikien ottaja on jo teini ja että hänellä on vanhempi mukana. Osassa liikkeistä alaikäraja on seitsemän vuotta. Mutta mitään lakia tai yleistä suositusta ei ole, vaan jokainen lävistäjä päättää asiasta itse.

Sattuuko korviksien ottaminen?

Kaikken tärkeintä on tietenkin keskustella lapsen kanssa, että lapsi oikeasti ymmärtää mitä korviksien ottaminen tarkoittaa. Neulalla tehdään reikä korvan läpi. Siitä tulee verta. Se sattuu. Se kestää parantua yllättävän kauan ja voi olla herkkä, tai jopa kipeä, yllättävän pitkäänkin. Älä huijaa lasta ettei reijittäminen muka satu, tosin turha pelkoa on ylettömästi lietsoakaan. Jos lapsi on hyvin kipuherkkä, kannattaa miettiä siirtäisikö korviksien ottamista kuitenkin vielä vähän.

Joidenkin on kuullut käyttävän korvalehdellä emla -emulsiovoidetta ennen reijittämistä. Emla-voide on paikallispuudute kivun lievittämiseksi esim. verinäytteen oton tai muun pienehkön hoitotoimenpiteen yhteydessä.

Milloin lävistykset kannattaa ottaa?

Korvareijän haava kestää parantua 6-8 viikkoa, jolloin ei saa mm. uida eikä saunoa. Eli kannattaa tarkkaa miettiä onko kesä hyvä aika, tai onko lapsi juuri ilmoitettu esim. uimakouluun.

Korvakorut ampumalla vai lävistäjällä?

Ikuisuuskeskustelu on pitäisikö korvakorut ottaa ampumalla vai lävistäjällä. Molemmin tavoin on varmasti päästy toivottuun lopputulokseen, joten puhutaan todennäköisyyksistä. Lävistäjä on ihmisen ihon lävistämisen asiantuntija, koruliikkeissä reikiä ampuu ihan kesätyöntekijätkin. Lävistäjältä saa myös kattavat ohjeet korvakorun hoitoon ja tulehduksia tuntuu lävistäjän jäljiltä tulevan vähemmän. Tutkittua tilastoa ei aiheesta ole saatavilla, YLE on kuitenkin tehnyt aiheesta kyselyä: Tulehduksia, patteja, reiät vinossa – ampumalla otetuissa korvarei’issä yllättävän paljon ongelmia

On hyvä yrittää etsiä lävistäjä, jolla on kokemusta lapsista. Jossain saattaa ihan lukeakin hintataulukossa ”ensikorvisreijät”. Kannattaa vähän googletella paikallista tarjontaa, mahdollisesti kysellä somesta kokemuksia. Koska totta kai se helpottaa lapsen jännitystä jos lävistäjä osaa olla rento ja jutustella lapsen kanssa, olla kärsivällinen ja ymmärtäväinen, sillä lapselle korvisreijät voivat olla tosi ISO juttu.

Paljon korvakorureikä maksaa

Koruliikkeessä ampumalla reijät voi saada jopa 20-30€ hintaan, lävistysliikkeessä reijät maksavat 60-70€. Harjoituskorvakorut sisältyvät hintaan.

Korviksien jälkihuolto

Ehkä kaikkein tärkeintä korvakorureijissä on oikeanlainen jälkihuolto. Ennen korvakoruja neuvottiin pyörittelemään pitkin päivää, nykyisin sitä ei enää missään nimessä suositella, koska varsinkin lasten käsihygienia ei ehkä ole riittävää. Myöskään desinfiointiainetta ei käytetä.
Reikiä puhdistetaan päivittäin steriilillä suolaliuoksella (voi ostaa lävistysliikkeestä samalla). Saunominen ja uiminen on kielletty. Ylimääräisestä hygienisyydestäkään tuskin on haittaa, esim. tyynyliinan vaihtamisesta useammin.

Ensimmäiset korvakorut

Lävistykseen kuuluu harjoituskorvikset, joita pidetään lähes kaksi kuukautta. Vasta tämän jälkeen on aika valita ensimmäiset varsinaiset korvakorut. Kovin eläväisten lasten kanssa kannattanee varoa liian isoja korvakoruja (myös juhlissa), jotka herkästi voivat jäädä johonkin kiinni ja repeytyä.

Millaiset sitten ovat hyvät ensikorvikset? Arkeen kannattaa ostaa mielummin yhdet laadukkaan korvakorut kuin useat halpikset. Nikkeli, jolle todella moni on allerginen, on nykyisin euroopassa onneksi kielletty. Kiinassa valmistettuja koruja kannattaa kuitenkin vielä varauksella ostaa epämääräisistä nettikaupoilta.

Kaikkein tärkein korvakoruissa on mukavuus ja turvallisuus. Usein lastenkorvikset ovat ns. nappikorviksia perhoslukolla. Nappikorvakorut kuitenkin helposti painavat ihoa nukkuessa ja tuntuvat epämukavilta. Perhoslukot eivät myöskään usein pysy paikallaan. Lukko-osa on joko liian löysä, tippuu ja häviää, tai vielä huonompi; lapsi painaa lukon liian kireälle, jolloin se voi jopa painua korvareijän sisälle (tästä on allekirjoittaneella kokemusta)! Perhoslukolliset korvakorut olisi hyvä vanhemman tarkistaa joka ilta.

Untelista löytyy pieniä rengaskorvakoruja, joissa on rodiumpinnoite. Rodium pintakäsittely lisää jalometallikorujen kestävyyttä ja tuo kauniin hohtavan pinnan. Lastenkorvakoruilta jos joltain kaivataan kestävyyttä ja laatua. Untelista löytyy myös erilaisia roikkuvia korvakoruja, jotka ovat näyttävät ja mukavat perinteisiin nappikorviksiin verrattuna. Riipus näissä lasten roikkuvissa korvakoruissa on kuitenkin hyvin kevyt ja pieni, joten korvakorut sopivat erinomaisesti arkikäyttöön.

Hyvinkään lähettyviltä Unteli suosittelee omakohtaisen kokemuksen perusteella keskustasta löytyvää Beauty and piercing by Paula – lävistäjää.

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *