Untelin kauppias lomailee 9.-17.10. - Tänä aikana tulleet tilaukset lähetetään 18.10.

Vinkit lapsen valokuvaukseen

Kukapa vanhempi ei rakastaisi kauniita valokuvia rakkaimmistaan; perhekuvia olohuoneen seinällä ja hauskoja joulukorttikuvia omista lapsista tonttulakit päässä. Mutta kuten me vanhemmat myös tiedämme: lapsikuvaus on ihan oman taiteenlajinsa. Niin kaunis kuin lapsi onkin, jotenkin hän onnistuu kuvatessa näyttämään kieltä, karkaamaan tai tönöttämään naama nurinpäin. Kuvattavana oleminen on kaikille aika jännittävää lopulta, etenkin jos siihen liittyy vieras valokuvaaja sekä selvästi kireä tunnelma: ”Tästä on maksettu. Tämän pitää nyt onnistua”.

Otit sitten kuvia itse, tai menitte ammattikuvaajalle, tässä muutamia vinkkejä aiheen tiimoilta:

1. Lapsi ei yleensä jaksa keskittyä kauhean kauan, joten suunnittele kuvaus mahdollisimman hyvin etukäteen. Missä ja miten kuvataan.

2. Älä kasaa liian suuria odotuksia(!), yritä itse olla rento ja iloinen.

3. Muista ruokkia kuvattava hyvin, varmista ettei lapsi ole väsynyt. Nälkä- ja väsykiukku ei ole kenenkään kavereita. Pieni purtava mukana ei välttämättä ole pahitteeksi.

4. Laita lapsi liikkeelle ja luo rento ilmapiiri. Pyydä esimerkiksi lasta juoksemaan mahdollisimman nopeasti jonkin asian ympäri ja hypätä lopuksi ”kuvausalueelle”. Liikunta poistaa turhaa jännitystä ja tönötystä, tuo tervettä punaa poskille ja hymyä herkempään.

5. Jos kyseessä on pienempi lapsi; oma lempparilelu voi tuodaa turvaa ja iloa (sekä on ihana muisto valokuvassa ikuistettuna)

6. Muukaan lahjominen ei ole kielletty!

7. Varsinkin vanhemman lapsen kanssa; anna kuvattavan ilmentää omaa persoonaansa. Et varmasti saa hyvää kuvaa jos pakotat lapsen hänen vihaamiinsa ”pyhävaatteisiin” (kun toinen vielä tietää, että kuva laitetaan takanreunalle ja lähetetään sukulaisille, auts)

8. Kuvaa aina silmien tasolla, eli laskeudu kuvattavan tasolle. Lapsia kuvatessa polvet likaantuu varmasti.

9. Valitse asu taustan mukaan. Jos tausta on tylsän harmaa/valkoinen (kuten päikky/koulukuvissa usein), voi olla kiva jos lapsella on värikästä (mahdollisesti kuviollistakin) päällä. Jos kuvataan kukkien keskellä, hillitympi asu voi tuoda tasapainoisemman ilmeen.

10. Kun kuvaat ulkona, vältä keskipäivän kirkasta auringonvaloa. Suoraan ylhäältä päin tuleva valo ei näytä kuvassa hyvältä. Hakeudu tällöin mieluummin varjoon.

11. Myös kännykällä kuvatessa muista tarkennus. Ennen kameran laukaisemista, paina sitä kohtaa ruudulla, mihin haluat tarkentaa. Jos kuvaat kasvoja, tarkenna silmiin.

12. Tarkista, että horisontti on suorassa ja ettei takana ei ole pitkää pylvästä (=pylväs kasvaa päästä)

13. Ota PALJON kuvia. Mitä enemmän ja erilaisia kuvia on, sitä varmemmin joukossa on onnistuneita otoksia.

14. Ota lapsi mukaan suunnitteluun. Näytä kuvia lapselle ja kysele olisiko hällä ideoita/toiveita kuviin.

15. Pidä hauskaa! Jokaisen lapsen kuvan ei tarvitse olla herkkä, kaunis ja tyylikäs. Jos suunnitelmat eivät sujukaan ajatellusti: go with the flow. Kaaoksesta voi syntyä myös upeita kuvia.

Miten löytää hyvä lapsivalokuvaaja

Se ei kuitenkaan ole ihan sama kenen kädessä kamera on. Parhaimmat kuvat saa tietysti yleensä ammattilaisen otteissa, ja moni tykkääkin käydä kerran vuodessa ottamassa lapsesta kuvia ammattikuvaajalla.

Usein monet valokuvaajat mainostavat kuvauspäiviään esim. paikallisessa Facebook-ryhmässä. Kysele kavereilta. Myös Google on kaveri. Selaile kuvaajien portfolioita ja valitse kuvaaja jonka tyyli miellyttää itseä (tietysti), ja on kuvannut lapsia ennenkin.

Untelin lapsikuvaajina on ollut Kummakuvaus sekä Marylonkuvaus

Uutiskirje

Liity Untelin uutiskirjeen tilaajaksi ja saa ihan omia, vain uutiskirjeen tilaajille tarkoitettuja, alennuksia! Yleensä 15-25% uutuuksista. Uutiskirje tulee yleensä 1-4 kertaa kuukaudessa ja siitä voi poistua koska tahansa.

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *